Nyomtatás

Grépfrút - a Helicobacter ellenszere

Sokat hallottunk már a grépfrútmag jótékony és szerteágazó hatásáról. De kevesen tudják még, hogy a nátha és gombásodás mellett a gyomorfekély fenntartója, a Helibacter-fetrőzés is igen jól reagál e természetes csíraölőre…

A grépfrút a citrusfajták közé tartozik, elsősorban Floridában és Nyugat-Indiában termesztik, de Spanyolországban, Marokkóban, Izraelben, Jordániában, Dél-Afrikában, Brazíliában, Mexikóban és Jamaicában is megtalálható. Világviszonylatban a grépfrútfogyasztás a citrom és a narancs után a harmadik helyen áll. A grépfrút angol eredetű szó, a grape (szőlő) és a fruit (gyümölcs) összetétele, és azt fejezi ki, hogy a gyümölcsök úgy helyezkednek el a fán, mint a szőlőszemek a fürtön.

 

A grépfrút húsát főleg gyümölcslevek előállítására használják, emellett gyakran keverik más gyümölcslevekkel is.

A lé a keserű glikozidok közé tartozó naringint és nagy mennyiségű C- és B1-vitamint tartalmaz.

A gyümölcshéj legfontosabb összetevői antidepresszánsok, élénkítő és vérkeringést serkentő hatásúak. Ezenkívül stimulálják az agyalapi mirigyet, amely a szervezet kémiai folyamatait szabályozza.

A grépfrútmag különböző gyógyhatású anyagok összetett kombinációját tartalmazza. Gyógyító tulajdonságainak felfedezése 1980 óta egy Harich nevű orvos és fizikus nevéhez fűződik, aki kísérletekkel igazolta alkalmazásának előnyeit. Bebizonyosodott, hogy a kivonat természetes csíraölőként fertőzések (bakteriális, gombás és vírusos) kezelésére, betegségmegelőzésre és méregtelenítésre is alkalmas. Napjainkban a kivonatot a magból üzemi porlasztással nyerik, és a gyümölcshús vékony héját adják hozzá, ami a gyümölcslé préselésekor visszamarad.

A grépfrútmag kivonatának hatásai

A grépfrútmag hatásának feltárása céljából több országban, mindenekelőtt az USA-ban, az elmúlt években számos vizsgálatra sor került. Mivel a grépfrútmag alkalmazása bizonyos betegségek kezelésekor kiváló eredményekhez vezetett, egyre több páciens és természetgyógyász használja.
A grépfrútmag és a -kivonat különleges hatását a benne található C-vitamin, flavonoidok és glikozidok keveréke adja. Ezek az anyagok erősítik az immunrendszert, segítenek a kártékony egysejtűek és élősködők legyőzésében, és ezzel egyidejűleg más gyógyszerek hatását is támogatják és erősítik. A kivonat egyedülálló összetétele akadályozza a káros anyagok (baktériumok, vírusok, gombakultúrák, élő organizmusok) elszaporodását, és olyan kórokozókat is távol tart, mint pl. a szalmonella vagy a herpesz: antibiotikumként is kiváló.
JÓ TUDNI! Leggyakrabban megfázásos megbetegedéseknél, gyomor- és bélfertőzéseknél, gombás fertőzéseknél és a szervezet védekezőképességének erősítésére használják.

Kiváló C-vitamin-forrás
A C-vitamin – más néven aszkorbinsav – vízben oldódó vitamin, amely a szervezetben nem raktározódik el, ezért a mindennapi étkezésbe okvetlenül be kell iktatni. Számos biológiai és kémiai reakcióban vesz részt. Elsősorban antioxidáns vitaminként, sejtvédő tulajdonsága miatt közismert. Testünkben más antioxidánsokkal együtt (pl. E-vitamin, béta-karotin) lebontja a veszélyes, oxigént tartalmazó molekuláris töredékeket és az élő sejteket agresszíven támadó szabad gyököket. Jó lenne, ha a szabad gyökök csak a kórokozókat pusztítanák el, sajnos azonban gyakran más sejteket is megtámadnak, és behatolnak a sejtmagba. Ezáltal az egészséges sejtek is károsodnak, és esetenként elfajult formában rákos megbetegedést okozva még meg is sokszorozódnak, ha a C-vitamin nem avatkozik közbe.
A grépfrútmag ideális ellenszer, ugyanis antioxidáns hatása a C-vitaminénál bizonyítottan 20-szor, az E-vitaminénál pedig 50-szer jobb. Manapság sok tudós meggyőződéssel vallja, hogy a grépfrútmag kivonata az egyik leghatékonyabb antioxidáns, amit ez idáig felfedeztek.
A C-vitamin további előnye: erősíti a kötőszöveteket, a porcszövetet, védi az ereket, mérsékeli az ödémaképződést, és a vérrögképződést elősegítő trombint serkentve megállítja a vérzést, gyorsítja a sebgyógyulást.
TIPP: a sejtek védelme érdekében 4-6 hétig 3x20 csepp grépfrútmagkivonatot szedjen minden évben 2-3 alkalommal!


Meghűléses betegségek ellenszere
Ide tartozik a nátha és az influenza. Mindkettő akut felső légúti megbetegedés, ami szipogás, rekedtség, köhögés, torokfájás, fej- és végtagfájdalom és levertség formájában mutatkozik meg. Az igazi influenza legtöbbször hasonlóan zajlik le, de súlyosabb, mint a fertőzéses meghűlések. A kórokozók esetében A, B és C típusú influenzavírusokat különböztetünk meg. A meghűléses betegségeknek főként az idősebb emberek, a krónikus bronchitisben szenvedők, a cukorbetegek, a nagy teljesítményre törekvő sportolók és a tartós stressznek kitett menedzserek vannak kitéve. Ezek kivédésében és leküzdésében is sokat segít a grépfrútmagcsepp: rendszeres vagy kúraszerű szedése mellett hamarabb bekövetkezik a gyógyulás, és sokkal enyhébb lefolyású a kórfolyamat.
TIPP: a kezdődő nátha/influenza első napjaiban 6-8x20 csepp grépfrútmagkivonatot szedjen – tegye langyos teába!

Grépfrútcsepp a gyomor és a bél fertőzéseire
A gyomor és a bél fertőzései közvetlen emberi érintkezéssel, tisztítatlan ivóvíz és szennyezett táplálék fogyasztásakor alakulnak ki. Tünetei: hasmenés, hasfájás, émelygés, hányás. A betegség kialakulásához a leggyakrabban a kólibaktériumok, a toxikus anyagcseretermékek és a szalmonella járul hozzá. (Súlyos fertőző betegségek, pl. vérhas, kolera, tífusz és paratífusz csak ritkán fordulnak elő, akkor is többnyire a harmadik világban, hajóutazásokon és nyomornegyedekben.)
A gyomorban még egy baktérium lehet felelős a panaszok megjelenéséért: a Helicobacter pylori. Ez a rendkívül ellenálló mikroba évekre képes befészkelni magát a gyomorfalba, és károsítani a sejteket. Lúgos felülete miatt a gyomorsav nem tudja elpusztítani. Ha ez a baktérium egyszer megtelepszik a gyomor nyálkahártyájában, akkor a védelmet biztosító nyálka termelődése lecsökken, ez pedig gátolja a gyomor és a felső emésztőszakasz savtartalmú emésztőnedveinek hatását. Ilyen módon alakul ki a gyomornyálkahártya és a nyombél gyulladása. A nyombélfekély keletkezésének ötször nagyobb az esélye, ha a Helicobacter pylori is jelen van. A nyombélfekélyben szenvedő páciensek 95%-át ez a kórokozó fertőzi meg. Az utóbbi húsz év kimutatásai szerint ma ezt a betegséget hatszor gyakrabban okozza ez a kórokozó, mint korábban. A Helicobacter pylori miatt károsodott gyomornyálkahártya kezeléséhez antibiotikumot, bizmutkészítményeket és más nagy hatású gyógyszereket alkalmaznak.
JÓ TUDNI! Talán meglepőnek tűnik, mégis igaz, hogy az Amerikában történt szenzációs felfedezés szerint a kórokozó a grépfrútmag kivonatával is legyőzhető.
Egyéb gyomor-bél fertőzések ugyanilyen eredményességgel szüntethetők meg ezzel az eljárással. A jótékony összetevők megfékezik a kórokozókat, és helyreállítják a természetes gyomor- és bélflórát. A kivonat hatóanyagai immunerősítő tulajdonságuknak köszönhetően a gyomor- és bélszakaszban pozitív hatást fejtenek ki. Alkalmazása hosszú távra garantálhatja a tünetmentességet.
TIPP: Helicobacter-fertőzés esetén 6 héten át napi 4x20 csepp nem keserű grépfrútmagkivonatot szedjen – tegye langyos kamillateába!

Gombás fertőzések leküzdője
A gombás fertőzések kialakulása és kezelése a közelmúltban rendkívül időszerű téma lett. A betegséget élősködő gombák okozzák, amelyek behatolnak a szövetekbe, és ilyen módon zavart okoznak egyes szervek működésében. A leggyakrabban előforduló kórokozó a Candida albicans, amely a gombás fertőzések 90%-áért felelős. Az egészséges szövet ellenáll a gombáknak, szemben a sérülttel (pl. immungyengeség, anyagcsere-betegségek következtében), és ez kedvez a gombás telepek kialakulásának, a sejtek elszaporodásának.
A nem keserű grépfrútmag kivonata jelentősen hozzájárul a kezelés eredményességéhez, ugyanis nemcsak a gombákat semmisíti meg, hanem az eredeti működést is helyreállítja.
TIPP: gombás fertőzés esetén 6–12 héten át napi 3x30 csepp, nem keserű grépfrútmagkivonatot szedjen – tegye langyos La pacho teába! Ha a bőre vagy a körme gombás, hígítva használhatja ecseteléshez is.

Az immunrendszer erősítése grépfrúttal
Habár a grépfrútmag kivonatának alkalmazási területe meglehetősen széles, legfontosabb szerepe az immunrendszer erősítésében van. Alkalmazása elsősorban azoknál a pácienseknél ajánlatos, akik egy súlyos betegség következtében legyengültek, vagy az AIDS-eseknél, mivelhogy természetes és kímélő hatású antibiotikum lévén akadályozza a fertőzések kialakulását. Érdemes kipróbálni minden visszatérő fertőzés, gyulladás, immunológiai probléma esetén.

TIPP: immungyengeség esetén 8-10 héten át napi 3-4x30 csepp, nem keserű grépfrútmagkivonatot szedjen – tegye langyos La pacho teába!

Sütő Gyöngyi

Megjelent: 16410 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. július 20. péntek 13:46

Kapcsolódó elemek